Català Español English
 
 


 
“Tierras de clima templado, con inviernos suaves y veranos no demasiado secos. Tierras calcáreas, ligeras y frescas, óptimas para que las finas y largas raíces de las cepas las vayan penetrando. He ahí la región del Cava: la comarca catalana del Penedès, un mar de viñas, aunque sin la monotonía propia de las regiones de monocultivo, una comarca de serena belleza, creada en buena parte por sus viñadores y campesinos. Situado a unos cuarenta kilómetros al sur de Barcelona, la región del Cava, bañada en su parte inferior por las aguas del mar Mediterráneo, se extiende hacia el noroeste, hasta las cercanías de la famosa e incomparable montaña de Montserrat que lo protege de los vientos fríos del norte. El Penedès: he ahí la tierra natal del Cava, la zona de su máxima producción”.

 

Jordi Olavarrieta (fragment extret del llibre EL CAVA)Sòl

El sòl és argilós-calcari i de fertilitat mitjana. La riquesa que posseeix en calç activa fa que el seu pH oscil·li entre 7,5 i 8,5. La seva profunditat comporta que, malgrat l’escassa pluviometria dels mesos d’estiu, el sòl no pateixi les conseqüències de la sequera i de les altes temperatures ja que ha anat acumulant l’aigua de la pluja caiguda durant la tardor i la primavera.

 

Clima

El clima es caracteritza pels estius secs i calorosos i per la suavitat dels hiverns. Les temperatures màximes i mínimes són de 32ºC i -2ºC respectivament, i la temperatura mitjana anual és de 15ºC. Pel que fa a la pluviositat, concentrada en els mesos de primavera i tardor, es manifesta en un règim de pluges escàs que oscil·la entre els 500-550mm/m2. L’evaporació s’intensifica de juny a setembre i la insolació anual és de 2500h.


 

Varietats

Les varietats de raïm autoritzades per a l'elaboració de cava són: macabeu, xarel·lo, parellada, chardonnay, pinot noir, trepat, garnatxa i subirat parent.

 

Les tres primeres són les varietats tradicionals del Penedès presents ja els segles XVI i XVII i són les que utilitzem a Cava Guilera.

  Varietat: blanca, equilibrada, vigorosa, desmaiada i especialment rústica. És la varietat reina, exclusiva del Penedès. Té una productivitat baixa, és constant en qualitat, té una graduació i acidesa que la fan resistent a la podridura i un perfil aromàtic extraordinari.

Poda: llarga.
Raïm: mitjà, no gaire compacte, gra rodó i pell forta.
Vi: graduació i acidesa mitjana-alta. Òptim per a elaborar caves de criances llargues.
  Varietat: blanca, poc vigorosa i de port desmaiat. Es conrea en llocs poc fèrtils i pedregosos, i si es donen les condicions idònies d’altitud i fertilitat, la seva productivitat és mitjana. Les fulles més joves del sarment i també el raïm presenten una tonalitat rosada.

Poda: curta.
Raïm: gros, atapeït, daurat i pell dura.
Vi: afruitat i aromàtic, de graduació mitjana-baixa.
  Varietat: blanca, vigorosa i de port aixecat. Té una vegetació exuberant, pot donar un rendiment molt alt i —entre les tres varietats tradicionals— és la que té la verema més primerenca. Es reconeix fàcilment per les fulles, que són grans i d’un verd brillant molt intens.

Poda: curta.
Raïm: compacte, gra mitjà, rodó i pell fina.
Vi: fi, afruitat i de graduació mitjana.
Cava Guilera. Masia Ca l’Artigas, s/n. 08739 Lavern (Subirats) – Penedès – BARCELONA. Gps: 41º 23’ 55’’ N – 1º 46’ 13’’ E
I també Rodalies Renfe R4 · Parada: Lavern – Subirats. A 10 minuts caminant de Cava Guilera!
Tel. (0034) 93 899 30 85 – info@cavaguilera.com / martaguilera@cavaguilera.com
disseny Miguel Hileno amb tecnologia Vinum.cat
Avís legal
Termes i condicions