Skip to Content

Vineyard notes: The spring of cava 2020

Vineyard notes by Pere Guilera and flying poetry by Marta Guilera. The translation is not ready yet. Coming soon, promised!

 

VINEYARD NOTES

Vinyes amb un gran creixement, paisatge verd, vegetació ufanosa i primavera excel·lent. Estem en període de floració i necessitem dies assolellats i ventilats perquè el quallat del raïm sigui bo, especialment el xarel·lo, que és una varietat sensible a la brima o a un quallat deficient. Aquesta primavera ha estat molt plujosa i durant els mesos d’abril i maig han caigut més de 212 litres/m2. Correspon al període de la brotada i la floració, una època molt delicada per l’aparició del míldiu.

Com podeu veure a les fotos, l’atac de míliu ha estat important, i ha afectat tant al raïm com al pàmpol. A les nostres vinyes ecològiques només podem utilitzar coure, i en quantitat limitada. Cal mullar bé tota la vegetació i tenir un nivell baix de pèrdues de raïm. Paral·lelament, cal protegir la vegetació de la malura o cendrosa amb sofre. Si aquesta última setmana de maig fa sol i vent, tot anirà bé. A part de la vinya, també floreixen els magraners, uns arbres fruiters en regressió que hem recuperat. A partir de l’1 de gener de 2020 han caigut 460 litres, quan la mitjana anual és aproximadament de 550 litres/m2. Molta aigua i un mes de maig amb temperatures altes.

 

FLYING POETRY 

Un dia el meu pare em va explicar que la flor del cep no és gaire espectacular. No cal que ho sigui, em deia! Perquè la vinya s’autopol·linitza i no necessita atraure els insectes mostrant el seu costat més bell. La història em va captivar al moment i em va semblar un comportament d’allò més intel·ligent. Em va fer pensar en un dels meus trios & quartets de nenes [[[ quan més xules que nadie ]]] ens autofelicitem.

I és que tot allò que et donis a tu mateixa no caldrà que t’ho doni la resta de la gent. I això està molt bé. Perquè com a espècie som socials fins a la medul·la, però penso que també hauríem d’esforçar-nos per ser més autosuficients. Cuidar d’un mateix és una responsabilitat i connectar-se amb el dins és un dels plaers més bells. Com la major part de les coses que valen la pena, requereix paciència. I heus aquí el valor del temps.

La flor del cep és molt discreta, sí. Però avui he gaudit d’un moment deliciós, gentilesa de Les discretes i El vent. Un plugim de flors verdes, minúscules i moníssimes, com un pinypon del meu temps! Però ja no som als vuitanta; som al 2020. Crec que és temps de repensar la mirada i veure-hi més enllà. Recordar que tots venim amb un cervell de sèrie, que pensar és gratis i que la imaginació no és en va. Com deien el Patrick i l’Aretha: RESPECT & Yamasnä.

 

CAVA IS CULTURE

Aretha Franklin [[[ RESPECT 1968 ]]]

Patrick Swyaze [[[ Dirty Dancing 1987 ]]]